Technológia automobilového LED osvetlenia nás presvedčila

0
1760

Ak ste si už na ceste všimli automobil, ktorý mal výraznejšie osvetlenie, išlo zrejme o človeka, čo sa týmito novinkami nejakú dobu už zaoberá.

O výhodách moderného osvetlenia a jeho využití v domácnosti a verejnom živote asi veľa hovoriť netreba, no rovnako dobre sa moderné diódy so špeciálnymi vlastnosťami uplatnili aj v automobilovom priemysle. V rámci povinnosti celoročného osvetlenia vozidla na vozovke je to výhodné aj z hľadiska úspor. Ak by ste chceli z toho vyťažiť viac, mali by ste spoznať aj jeho ďalšie výhodné vlastnosti.

Zrod LED svetlometov

Prvá svetelná súprava všetkých svetlometov prišla zhruba v roku 2007, zatiaľ čo prvý automobil s takýmto svetlom sa objavil až o dva roky neskôr. Samozrejme s tým, že ich dostupnosť a možnosť využitia bola značne obmedzená. Dnes je to inak a špeciálne auto LED žiarovky sú najžiadanejšou technológiou pre širokú skupinu spokojných majiteľov áut.

LED diódy sú stále viac štandardnou funkciou v nových modeloch automobilov a môžu ušetriť ich  majiteľom z dlhodobého hľadiska veľa peňazí.

Stačí im tak málo

Štíhle vlákno drôtu v tradičnej halogénovej žiarovke časom svoje vlastnosti mení a zhoršuje, čo vedie k jej eventuálnemu zlyhaniu. LED diódy nemajú vlákno, namiesto toho používajú polovodič, ktorý pri použití elektrického náboja uvoľňuje fotóny svetla.

Veľkou výhodou je ich výdrž, pretože nespotrebúvajú veľké množstvo energie a zbytočne sa nezahrievajú. Na generovanie rovnakého svetla ako je to u klasickej žiarovky, využívajú omnoho menší náboj.

To spôsobuje, že autá s LED osvetlením sú palivovo efektívnejšie než vozidlá bez neho. Využívanie menšej spotreby energie prináša aj menšiu spotrebu využitia energie z batérie a motora vozidla, čo znamená, že jeho majiteľ strávi menej času pri obsluhe vozidla a jeho nákladoch na prevádzku.

Rôzne LED majú rôzne účely

Ak by ste sa rozhodli svoje okolie osvetliť touto technológiou, mali by ste vedieť, že disponuje rôznymi farbami a teplotou, ktoré ho predurčujú na konkrétne použitie.

Modré svetlá sú viac výraznejšie a poskytujú väčší kontrast, čo uľahčuje vodičom lepšie rozlišovať dané objekty najmä v noci. Uplatní sa to aj za podmienok zhoršenej viditeľnosti, napríklad pri hmle, vďaka čomu majú šoféri čas na lepšie reakcie.

Kľúčom k maximálnemu vyťaženiu z vášho vozidla, či už je to najvyššia výkonnosť alebo najvyššia možná obchodná hodnota, je zlepšenie. Ide o hľadanie spôsobov, ako urobiť auto rýchlejším, bezpečnejším, praktickejším, štýlovejším, zábavnejším na riadenie alebo cennejším.

Vďaka výbave tohto druhu to bude naozaj jednoduché a vám nebráni nič v tom, aby ste to vyskúšali.

Zdroj: ledautoziarovky.sk