10 najzaujímavejších otázok a odpovedí ohľadom elektromobilov

0
2313

Quora je Q&A stránka, kde sú otázky položené, odpovedané, upravované a organizované jej komunitou používateľov. Diskutuje sa tu taktiež aj o elektromobiloch a v dnešnom článku vám prinášame 10 najzaujímavejších otázok a odpovedí ohľadom tejto témy.

Prečo ešte neexistuje elektromobil s nekonečnou životnosťou batérie?

Pretože nekonečná batéria by nefungovala podľa základných zákonov fyziky.

Zákon zachovania energie jasne tvrdí, že „Energia nemôže byť vytvorená alebo zničená, môže byť iba pretransformovaná z jednej formy do druhej“. To znamená, že žiadny systém bez použitia externej dodávky energie nedokáže dodať neobmedzené množstvo energie svojmu okoliu.

Batérie sú zariadenia, ktoré iba ukladajú energiu a vypúšťajú ju pri použití. Pomáhajú v poskytovaní energie do elektromotora a iných elektrických zariadení v elektromobily. Nemajú vlastný energetický regeneratívny systém a potrebujú externú jednotku na dobíjanie. Z tohto dôvodu batérie s nekonečnou životnosťou neexistujú.

Prečo nemá väčšina elektromobilov atraktívny vzhľad?

Tesla Model Smá atraktívny vzhľad.

zdroj fotografie: quora.com

Spoločnosť si uvedomila, že musí vytvoriť elektromobily, ktoré na povrchu vyzerajú ako regulárne autá. Koniec koncom, ich konkurencia predsa vyzerá takto:

zdroj fotografie: quora.com

Tesla mala dobrý štart s Roadster, ktorý v podstate vyzerá ako Lotus Elise s batériami:

zdroj fotografie: quora.com

Iné automobilky spadli do predstavy, že elektromobily musia vyzerať futuristicky. Preto vidíme monštruózne dizajny, ako je tento:

zdroj fotografie: quora.com

Na to, aby sa vytvorilo úspešné auto, či už ide o elektromobil alebo nie, je štýl dôležitý. Elektromobily nemusia vyzerať futuristicky alebo pokročilo, musia skrátka vyzerať dobre.

Prečo prvé elektromobily v roku 1920 vymreli?

Kvôli batériovej technológii. Najlepšie úložisko mali olovo-kyselinové batérie (oveľa menej efektívnejšie, ako dnes), pričom mali nízku kapacitu a dlhé nabíjacie časy. Dojazdom a rýchlosťou skrátka nestačili na spaľovacie motory. Klincom do hrobu bol fakt, že boli drahšie.

Aké nové podnikateľské príležitosti elektromobily vytvoria?

  1. Výroba elektrickej energie

  2. Vývoj technológie batérií a ich výroba.

  3. Služby na výmenu batérií (odstraňovanie, rekonštrukcia, vylepšenia atď.).

  4. Hyper-nabíjacie stanice a celý ich ekosystém. Elektrické nabíjanie momentálne trvá dlhší čas ako natankovanie paliva.

  5. Výroba kovov alebo komponentov: meď, lítium atď.

  6. Menej zrejmé, ako je akustický výskum. Váš elektromobil môže byť teoreticky rovnako tichý ako váš mobilný telefón. Ale ak by náhle zmĺklo, väčšina ľudí by sa zľakla. Takže existuje výskum, ktorý zabezpečuje, že elektrické motory produkujú “hluk podobný motoru,“ čím znovu ubezpečia vodičov a chodcov.

  7. Elektrické hasiace prístroje.

Čo bráni automobilkám vo vyrobení cenovo dostupného elektromobilu, ktorý má slušný dojazd aspoň 400 km?

Batériová technológia. V závislosti od maximálnej rýchlosti a vonkajšej teploty, typická spotreba elektriny je 0,1-0,3 kWh/km. Pre 400 km by bola nutná batéria s minimálne 100 kWh. Taká batéria váži 800 kg a jej náklady sú vo výške 40 000 dolárov (33 873 eur).

Prečo ľudia nekupujú viac elektromobilov? 

Medzi hlavné dôvody patrí:

  1. obavy z novej technológie,
  2. obavy z rýchleho zastarania z dôvodu veľkého pokroku vo vývoji technológii
  3. obavy z dojazdu,
  4. obavy, či sa môžu spoľahnúť na nabíjanie,
  5. nedostatok nabíjacích staníc.

Sú elektromobily dobrým dlhodobým riešením?

Určite áno. Elektromobily sú viac ekologickejšie, čo im v súčasnej dobe globálneho otepľovania hrá do kariet. Potrebujeme viac a viac ekologickejších riešení, pričom elektromobily sú jedným z nich.

Patenty technológie elektromobilov sú verejne dostupné, teda aspoň od Tesly, čím sa urýchľuje vývoj elektromobilov, vďaka čomu budú elektromobily každým rokom viac a viac výkonnejšie. Náklady na vytvorenie elektromobilov sa taktiež každým rokom znižujú, a o niekoľko rokov budú na úrovni tradičných automobilov.

Ako veľmi sú elektromobily úspešné?

Elektromobily patria do novovznikajúcej technológie. Takmer každá technológia takto začínala, stačí sa pozrieť na mobilné telefóny. Prvé modely boli drahé a mali veľké obmedzenia. Pri pohľade naspäť však vidíme, že chvíľu trvalo, kým sa technológia zlepšila a následne sa stala mainstream.

Čo sa týka počtu elektromobilov na cestách, nie je ich veľa. Odhadom 1-2 % všetkých automobilov na svete sú elektromobily. Iniciatíva tu však je. Množstvo európskych krajín uplatní zákaz predaja nových áut so spaľovacími motormi – Nórsko (2025), Veľká Británia (2040), Francúzsko (2030) atď. Masový úspech elektromobily ešte len čaká.

Bolo by možné zameniť všetky tradičné autá za elektromobily?

V súčasnosti nie. Na cestách ešte nie je toľko elektromobilov a výrobné kapacity spoločností by taktiež nestíhali.

Prečo majú elektromobily väčší krútiaci moment ako tradičné autá?

Elektromobily v skutočnosti nemajú väčší krútiaci moment, iba ho majú pripravený okamžite. Krútiaci moment je totižto odvodený z batérii, zatiaľ čo benzínové/naftové auto musí najprv generovať výkon z paliva, z čoho vyplýva potreba spojky a prevodovky, čo má za následok výrazné oneskorenie v porovnaní s elektromobilom.

zdroj fotografie: Flickr.com/Lenore Edman

zdroj: quora.com, zdroj titulnej fotografie: Flickr.com/Kārlis Dambrāns